fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Aktivni ugljen – zanimljivosti i činjenice

Pri spomenu na aktivni ugljen, prvo što pada na pamet prosječnom čovjeku je ili da se radi o nečemu jako ozbiljnom i ima veze sa kemijom ili da s

SOL
ČIŠĆENJE ROŠTILJA
Povrće na žaru

Pri spomenu na aktivni ugljen, prvo što pada na pamet prosječnom čovjeku je ili da se radi o nečemu jako ozbiljnom i ima veze sa kemijom ili da se radi o aktivnom ugljenu u tabletama koji se koristi za sprečavanje proljeva (ne poznajem nikoga tko nije morao ovo barem jednom u životu progutati!). Zapravo je prava istina da je aktivni ugljen vrlo zdrav spoj koji se koristi u razne svrhe, a dio zanimljivosti ćemo podjeliti sa vama.

Kratke informacije o aktivnom ugljenu

Aktivni ugljen se najčešće koristi u medicinske svrhe, ali sprečavanje proljeva je samo jedna u nizu primjena. Susrest ćete ga u dentalnoj medicini (jao, zubari!) jer se koristi kao izbjeljivač zubiju, isto tako malo je poznata činjenica da se koristi kod predoziranja osoba, ali i kod uboda od insekata (u našem podneblju najčešće komarci su ti dosadni insekti, dok je jako učinkovit kod uboda crne udovice – da, ima je i kod nas!).

Vjerojatno ste na reklamama primjetili da se i u kozmetici daje značaj aktivnom ugljenu i to kod pripravaka raznih maski za čišćenje lica (dame naše, to ne znači da se maska priprema mješanjem noćne kreme za lice i pepela od roštilja koji je suprug pripremio za ručak).

Ono što je nama zanimljivo je da riješava problem nadutosti , smanjuje kolesterol i sprečava mamurluk. To samo znači da slobodno možete roštiljati do mile volje, popiti i čašicu više i ne brinuti o masnim naslagama u krvi.

Ako ikada izgubite temu za konverzaciju, pokrenite temu hrane.

L.R. Hunt

Pripremanje roštilja na aktivnom ugljenu

Zato volimo pripremati roštilj sa briketima od aktivnog ugljena (BPB – Maras-Sommer) jer od samog starta pripremamo svoje tijelo na zdraviji obrok, ukusnije namirnice i najbitnije – roštiljanje bez suza i peckanja u nosu od dima – bezdimni su! Temperature i dugotrajnost roštiljanja sa briketom od aktivnog ugljena vam dozvoljavaju da počastite svojim umjećem roštiljanja i veći broj prijatelja nego do sada, koji zbog svog sastava ima izuzetne performanse (može se reći da govorimo o formuli 1 među briketima).

BPB Briketi

Činjenica koja je mene najviše zainteresirala je u tome da Japanci koriste aktivni ugljen u gotovo svim segmentima života i to nekoliko stoljeća! Osim u medicini, oni ga koriste jako puno u gastronomiji (kao začine, kao dodatak marinadama, pri kuhanju riže i sl.), ali najviše za filtraciju vode. Aktivni ugljen na sebe navuče svu nečistoću i negativne spojeve iz vode i dobijete vodu čistu kao da pijete sa izvora podno Velebita. Zbog svega toga (ima nešto i u posebnoj kulturi življenja) Japanci nerjetko dožive i preko sto godina, što kod nas nije slučaj.

Kada sve ovo zbrojimo i oduzmemo, aktivni ugljen je vrlo koristan spoj, koji se koristi za razne primjene, a mogu ga koristiti sve dobne skupine.

Newer Post
Older Post
>