fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Što je bezdimni ugljen?

Što je bezdimni ugljen? Često puta čujem da se prijatelji i poznanici prepiru i raspravljaju o tome šta treba koristiti za grill: ugljen, brikete

Jednostavno neodoljiv – biftek!
Maslinovo ulje i njegova svojstva
Zašto je meso u restoranu ukusnije i mekše nego doma?!
Bezdimni ugljen za rostilj

Što je bezdimni ugljen?

Često puta čujem da se prijatelji i poznanici prepiru i raspravljaju o tome šta treba koristiti za grill: ugljen, brikete ili pak prijeći na struju ili plin. Svakome nešto odgovara i ima svoje argumente, no većini nas, ako ne i svima smeta jedna stvar, naročito kada radimo roštilj na otvorenom.

Iz toga razloga imamo:

  • crveno i isušeno lice, 
  • blagi ili malo jači znoj sa čela, 
  • suzne i crvene oči te nerijetko kašljanje!

Razlog tome je jednostavan, a zove se DIM! Zbog njega se dok vjetar puše selimo oko roštilja kao indijanac oko vatre, koristimo naočale ili ne vidimo kada je pravo vrijeme za skinuti meso sa rešetke. Iz toga, a naročito iz zdravstvenih razloga, je bitno odabrati kvalitetan ugljen ili grill brikete koji se ne dime.

 A jednostavnija no skuplja opcija je  otići u restoran te naručiti omiljeni komad mesa  koji ukrašava raznolika zelena salata ili riba ulovljena u prije dan ili dva u moru ili jezeru.

Bezdimni ugljen za rostilj

Kako prepoznati koji je ugljen SA, a koji BEZ dima?

Taj odgovor nažalost ne možemo naći ako samo otvorimo vreću u kojoj se ugljen nalazi te vidimo kakvi su komadi i koja je vrsta drveta unutra.

Iako pravi znalci već po tome mogu prepoznati o kojoj je vrsti drveta ili drveća riječ, no većina nas nema te mogućnosti.

Da bi se saznalo da li je ugljen bezdiman potrebno ga je zapaliti po noći. Uz to bi nam još trebala neka svjetiljka ili snop svjetlosti koji bi usmjerili ravno iznad roštilja. Ukoliko se vidi dim, taj ugljen ili grill briket nisu bezdimni, no ako se ne vidi nikakav dim prilikom osvjetljenja, taj je ugljen ili grill briket bezdiman. Ukoliko se to testiranje napravi na danjem svjetlu, neće se moći točno vidjeti dim koji izlazi iz ugljena. Naravno da je za dobro testiranje bitna i potpala koja se koristi za ugljen. Naša preporuka je elektro- štap ili bezdimni gel jer drvo, maramice, karton, trijeske, kocke za potpalu ili neki drugi potpaljivaci prilikom izgaranja proizvode dim.

 

Da li je DIM bitan za aromu mesa ili ribe!?!

Unatoč mišljenju da je dim jako bitan te da upravo on daje aromu i onaj
poznati šmek mesu sa roštilja, stručnjaci o tome imaju različita mišljenja. Svaki
dim prvenstveno isušuje meso, što se najbolje osjeti na mesu poput piletine,puretine, čevapčića koji nemaju puno masnoće. 

Kada se spoji manjak masnoće i velika količina dima, dobije se kvalitetan, no suši komad. 

Iako postoje različite vrste dima, svi nažalost isušuju namirnice na grill-u, no nije svakidim poguban za meso. 

Velika je razlika od dima koji ugljen ili briketi proizvedu sami od sebe, do dima koji nastaje prilikom kapanja masnoća iz riba, iz mesa ili iz povrća te marinada po zažarenom ugljenu ili grill briketima. Taj poznati okus i miris roštilja daje ovaj drugi dim.

Sunce je napokon došlo i donijelo sa sobom dašak proljeća i lijepog vremena
pa je pravo vrijeme da i Vaš roštilj iz dvorišta bude vjesnik lijepog vremena.
Da nebi sve ostalo na teoriji najbolje da  sami probate i uvjerite se u kvalitetu naših
proizvoda.

Očuvanje kvalitete namirnica

Da bi izvorna namirnica i kvalitetan komad sačuvao svoju nutritivnu vrijednost i bogatstvo okusa može se grill-ati na Binchotanu (luksuznom drvenom ugljenu), ugljenu koji osim što daje visoku temperaturu, zadržavajući je po par sati, omogucava Vam i infracrveno roštiljanje.

Znate li o čemu je riječ?

COMMENTS

WORDPRESS: 2
DISQUS: 0