fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Binchotan, istina a ne mit.

Binchotan Kada čovjek godinama grilla na sveprisutnom komercijalnom drvenom ugljenu ili briketima koji su dostupni u gotovo svakoj tr

Može li bez dima, molim!
Vrste roštilja?!?
Što je bezdimni ugljen?

Binchotan

Kada čovjek godinama grilla na sveprisutnom komercijalnom drvenom ugljenu ili briketima koji su dostupni u gotovo svakoj trgovini mješovite robe, iznenadi se (vrlo ugodno) kada se na tržištu pojavi nešto novo, zdravije i definitivno bolje.

No, kako je često to sa promjenama i probavanjem nečega novoga, postoje sumnje ili nevjerica da se grilati može na nečemu izuzetnom, kao što je Binchotan.

Prvo je pitanje, kakav je to naziv Binchotan i što je to?

Binchō-tan (japanski: 備 長 炭), je poznat kao bijeli ugljen i vrsta je drvenog ugljena koji se tradicionalno koristi u japanskoj kuhinji. Finoća i visoka kvaliteta Binchotana pripisuju se proizvodnji na visokim temperaturama (oko 1000 stupnjeva Celzija).

Najvažnija karakteristika, uz postizanje visoke temperature je da ne oslobađa neugodne mirise i štetne dimove, koji su prisutni u gotovo svim komercijalnim vrstama ugljena ili briketa.

Binchotan – White Charcoal

 

Drugo pitanje je, ma što to Japanci znaju?

Znaju jako puno. Pa često im je životni vijek preko 100 godina, valjda nešto dobro rade!

Upravo je Binchotan dio njihove prehrane, DA PREHRANE!!!, Japanci, osim što hranu pripremaju na Binchotanu, koriste ga i za filtriranje vode (pročišćava vodu, idealno za Hrvatsku!), kuhaju rižu sa dodatkom Binchotana, te priređuju marinade za meso od njega.

Osim hrane vrlo često se koristi i kao visoko kvalitetni materijal za izradu nakita (proguglao sam i pronašao ogrilice od Binchotana vrijedne i nekoliko stotina dolara).

Treće je pitanje, kako sam grilao na Binchotanu?

Nadobudni ja, dobio na probu Binchotan pa kako se poklonjenom konju ne gleda u zube, onako na postojeći žar (već sam počeo pripremati zalogajčiće za društvo) nabacam nekoliko komada Binchotana. Veeelika greška!. Kažu meni moji dragi prijatelji koji su mi ga donjeli na probu, stavi rešetku i odmakni se od žara da ti nebi skočio u krilo. WTF? Nije prošlo niti puna minuta, čujem krckanje, a onda i pucketanje i hop! Skoči jedan, pa drugi komadić Binchotana, kao da sam u bajci Ivane Brlić Mažuranić i očekujem da mi se obrati Malik Tintilinić.

Binchotan nam omogućava infracrveno grillanje

Važna napomena: Binchotan se pali postepeno, nikako na „hladno“ da se baca u postojeći žar. Može skočiti i ozljediti nekoga.

Zato volimo educirati ljude prije korištenja, podjeliti kvalitetne savjete, te na licu mjesta pokazati korištenje Binchotana (vi možete pridonjeti kakvim sočnim t-bone komadom)!!

Zašto sam se oduševio?

Nakon cca pola sata, nekada ugljen tamne boje je postao žarko narančast (igrom slučaja pripremao sam gril predvečer). Po mraku je to izgledalo fenomenalno. Toplina koju je Binchotan postizao bila je nemjerljiva, a dima NEMA! Naravno da sam jedva dočekao da bacim pripremljeni t-bone i začula se dobro poznata melodija: čšššćććžžčč (ili tako nekako). Kapne masnoća na žar, a NEMA vatre! Dvije minute sa svake strane i već je na tanjuru, narezan i spreman za omastiti brk. Okus i miris – neprocjenjivo!

Binchotan & tomahawk steak

Zaključak!

Binchotan je stvarno spektakularan i nemojte da ostane samo na priči. Obratite nam se ako želite probati nešto drugačije i ako želite pripremiti zdrav obrok ili ako trebate nekoga impresionirati.

Ovo je Vaš proizvod!!!

Nema veze ako ste profesionalac ili amater, vrhunski chef ili hoby majstor, Binchotan je nešto što se treba doživjeti od početka do kraja, jer svaka faza sa Binchotanom je zabavna.

>