fbpx

Corona time :-(

HomeSomMar Adria Blog

Corona time :-(

Svi smo svjedoci situacije u kojoj se našao cijeli svijet, pa tako i naša zemlja, pogođena pandemijom corona virusa (COVID-19, SARS-CoV-

Maslinovo ulje i njegova svojstva
Zimski roštilj
Povrće na žaru
Corona virus u Hrvatskoj

Svi smo svjedoci situacije u kojoj se našao cijeli svijet, pa tako i naša zemlja, pogođena pandemijom corona virusa (COVID-19, SARS-CoV-2 ) u posljednjih nekoliko tjedana.

Sav naš život se usmjerio ka rješavanju ove opake bolesti, koja je već odnijela mnoge živote, pogotovo u Kini i Italiji.

Početak je bio u kineskom gradu Wuhanu, odakle se bolest jako brzo širila po Kini te nastavila put prema Europi.

Kod nas je convid-19 službeno došao 25.2.2020. s prvim oboljelim, dok je 11.3.2020. i službeno proglašena PANDEMIJOM od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO).

U ovom trenutku COVID-19 se, nažalost, nalazi na svim kontinentima i u većini zemalja. Njen rast je konstantan po pitanju oboljelih a na žalost i umrlih.

Brojke i analize pokazuju da su pred nama mjeseci borbe s ovom opakom bolešću. U toj borbi, prije nego se izumi lijek, najvažnije je da smo disciplinirani i samosvjesni.

U narednom videu prikazat ćemo koliko je socijalna izolacija ili karantena bitna u ovakvim slučajevima:

Corona virus / Convid-19
S obzirom na novonastale okolnosti, očekivano je bilo da će se i gospodarstvo naći na udaru. Jedna od grana gospodarstva je i prehrambena industrija, pod čije okrilje spada i naša tvrtka koja se bazira na zdravom i kvalitetnom spravljanju hrane. Jedno od glavnih pitanja je bilo, da li se corona virus prenosi hranom??? Službenii stav EFSA (Europske agencije za sigurnost hrane ) je da se CORONA VIRUS NE PRENOSI HRANOM i to je najbitnija stvar!! U slučaju da se proguta hrana koja sadrži virus, kloridna kiselina u želucu ga najvećim dijelom razori i izbaci vani.
Corona virus
Cestice corona virusa
Drugi je problem što prilikom pripreme hrane možemo koristiti namirnice ili ambalažu koja na sebi ima virus. U tom slučaju moramo poduzeti sljedeće mjere sigurnosti:
 • tijekom pripreme hrane,ni u kojem slučaju, ne dodiruj te nos, lice i oči (na takav način virus može dospjeti u respiratorni sistem) !
 • perite ruke prije pripreme jela, u toku i nakon pripreme, upravo zbog mogućnosti kontaminacije.
 • sirova hrana kojoj ne znamo porijeklo, treba se obavezno termički obraditi.
Pranje ruku
Također je bitno znati da su korona virusi osjetljivi na visoke temperature pripreme hrane. Tako na 63°C u roku od 4 minute dolazi do razaranja virusa. S obzirom na ranija iskustva s corona virusima, očekivana je pretpostavka da će se i ovaj tip virusa ponašati na sličan način.
Tijekom cijelog perioda korona virusa ne bi trebalo dijeliti hranu, odnosno jesti iz istog tanjura s drugim osobama, bez obzira da li postoji sumnja u zarazu ili ne.
Pravila ponasanja za vrijeme corona virusa
Kako se treba ponašati u ovim izvandrednim okolnostima, da bi smanjili rizik od zaraze?!?
 • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju
 • izbjegavajte direktan kontakt s ljudima koji nisu članovi Vašeg kućanstva
 • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom
 • ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa te medicinske rukavice
 • ne dodirivati oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika, a nakon toga obavezno pranje i dezinfekcija ruku
 • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme te temeljito pranje te guljenje voća i povrća
 • dnevna konzumacija flaširane ili prokuhane vode bez leda
 • izbjegavanje dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (mjerenje šećera) s drugim osobama
Vrijeme corona virusa u Hrvatskoj
Pazimo jedni na druge u vrijeme corona virusa u Hrvatskoj

Za kraj:

OSTANI DOMA !
POBOLJŠAJ IMUNITET !
VJEŽBAJ !
JEDI ZDRAVO !
SOMMAR ADRIA vam stoji na raspolaganju sa svojim zdravim riješenjima pravljenja hrane kako bi spriječili neke nove viruse i bolesti.

#ostanidoma #stayhome #sommar_adria_bbq

Distanca među ljudima zbog corona virusa
Minimalna preporučena distanca među ljudima je 1,5m
Older Post

COMMENTS

WORDPRESS: 0
  DISQUS: 0