fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Kako najbolje pripremiti ribu na roštilju?

Svi ljubitelji ribe složit će se da ju je najbolje jesti ravno s roštilja. Ima nešto u dimu i vatri što pojača okus hrane. Ipak, potrebn

Zimski roštilj
Zašto je meso u restoranu ukusnije i mekše nego doma?!
Što vam sve treba za savršeni roštilj?
Kako najbolje pripremiti ribu na rostilju?

Svi ljubitelji ribe složit će se da ju je najbolje jesti ravno s roštilja. Ima nešto u dimu i vatri što pojača okus hrane. Ipak, potrebno je znati nekoliko trikova kako bi se osjetljiva riba savršeno spremila na roštilju bez da se zalijepi, ili da se raspadne prilikom posluživanja.

Zašto baš riba?

Ribu je poželjno jesti barem jednom ili dvaput tjedno. Po tom pitanju suvremena znanost potvrđuje ono što su govorili naši preci generacijama unatrag.

Riba je bogata brojnim vitaminima i mineralima, a posebno vitaminima D, E, selenom i jodom te izuzetno zdravim omega 3 masnim kiselinama koje ljudsko tijelo ne može proizvoditi samo i stoga treba unositi kroz hranu. 

Uz to što je hranjiva, riba je uglavnom jako niskokalorična u usporedbi s crvenim mesom koje je također jedan od favorita za roštilj. Ali pošto je raznovrsnost u prehrani podjednako zabavna i zdrava, zašto ne idući put odabrati neku kvalitetnu ribu za baciti na roštilj umjesto uobičajene mesne opcije?

Riba na rostilju

Koju ribu birati?

Razlikuju se plava i bijela riba. Razlika leži u tome gdje riba pohranjuje mast. Plava riba je pohranjuje u cijelom tijelu unutar masnih stanica, što je čini masnijom i hranjivijom (i više kaloričnom). Bijela riba pak pretežito sprema mast u jetri, što znači da joj meso sadrži znatno manji udio masti (oko 1%, u usporedbi s plavom koja sadrži od 5-10% i naviše).

Biranje ribe za roštilj u konačnici je stvar ukusa i profila okus kojeg želite postići. Bijela riba uglavnom ima malo blaži okus, “lakše pada” na drob, i treba se s njom nježnije rukovati. Plava riba je nešto izdašnija, masnijeg okusa

Vrste plave ribe koje su popularne za roštilj su tuna, losos, skuša, sabljarka, šarun, pastrva i palamida

Među popularnijim bijelim i oboritim (i skupljim) ribama za roštilj ubrajaju se kovač (šampjero), orada, brancin, zubatac, list, oslić, škarpina, komarča, kirnja, fratar, pic, arbun, cipal i trlje (birajte one veće, tamnocrvene). 

Za roštilj su svakako prikladnije veće ribe koje se mogu u cijelosti ili filetirane baciti na žar da se ne raspadnu, ili propadnu kroz rešetku! No, da biste zaista uživali u svom ribljem jelu sa žara, trebate znati nekoliko trikova. Zato smo tu da Vam pomognemo!

Kako birati svježu ribu?

Pri kupovini ribe, najbolje se uputiti na lokalnu ribarnicu i tražiti što svježiju ribu. Idite ranije ujutro dok se ono najsvježije još ne proda. Ako idete pak u dućan, riba će biti stavljena na led da zadrži svježinu pa se oko vremena odlaska ne morate toliko brinuti.

Svježe ulovljenu ribu ćete prepoznati po tome što je još mlohava, što su joj oči bistre i škrge crvene. Također, viša cijena je često pokazatelj kvalitete ribe. Što je riba svježija i cjenjenija, to će biti skuplja. 

Isto tako, uzgojene ribe će biti znatno jeftinije. Njih ćete prepoznati po tome što su sve ribe, kada su poredane, skoro identične po veličini. Ribe iz ribogojilišta nisu nužno lošije po pitanju okusa, ali će razlika biti u njihovoj hranjivosti.

Nutricionistički gledano, nije grijeh uzeti ni smrznutu ribu ako ne možete doći do svježe. Riba se uglavnom zamrzava dok je još svježa i stoga ima skoro isti hranjivi profil kao i svježa, iako gubi na intenzitetu okusa.

Svjeza riba

Priprema ribe za roštilj

Odabrali ste ribu i spremni ste za roštiljanje. Ali potrebno je još malo pripreme.

Čišćenje ribe

S ribe je potrebno prvo odstraniti ljuske i izvaditi iznutrice. Gotovo na svim ribarnicama će ovo netko napraviti umjesto Vas ako zamolite. Ako pak kupujete ribu u dućanu (svježu ili smrznutu), riba će već biti očišćena.

No, ako odlučite sami čistiti ribu, ljuske se čiste malim, oštrim nožem radeći kratke poteze od repa prema glavi ribe (u suprotnom smjeru od ljuski). Iznutrice se vade pravljenjem reza po sredini trbuha od glave do repa. Potrebno je izvaditi sve iznutrice, uključujući i škrge.

Važnost začina i marinade

Kad pred sobom imate očišćenu ribu, potrebno ju je još samo začiniti prije nego je bacite na roštilj.

Da bi riba “upila” začine, trebate je papirnatim ručnikom posušiti s obje strane. U posudici izmiješajte začine, ili pak pripremite marinadu. Začini će upotpuniti okus ribe i zaokružiti Vaše jelo.

Tradicionalno, riba se začinja samo s malo soli i papra (bolje svježe mljeveni za postizanje dubljeg okusa). Ne zaboravite ribu začiniti iznutra i zvani

Maslinovo ulje (najbolje djevičansko) je također obavezno, ali se tradicionalno polijeva tek nakon pečenja, preko gotove ribe. 

Ako volite pak eksperimentirati, razne kuhinje koriste različite začine da bi postigli različite profile okusa. Slobodno isprobajte neke od sljedećih tehnika. To Vam je samo dodatna izlika za pripremanje ribe na roštilju! 

Kako zaciniti ribu

Mariniranje

U posljednje vrijeme, praksa mariniranja i/ili punjenja ribe je postala iznimno popularna.

Marinada se priprema u zasebnoj posudi u kojoj se svi sastojci prvo pomiješaju, a potom se ribu stavi u posudu, dobro premaže marinadom sa svih strana (i iznutra) te prekrije da odstoji prije pečenja. Dovoljno je da odstoji 30-60 minuta, ali nipošto duže od sat vremena jer u protivnome začini (pogotovo citrusi) krenu nagrizati meso.

Ribu se može marinirati u gotovo bilo čemu, ali je osnovna i dobitna kombinacija maslinovog ulja (najbolje ekstra djevičansko), limunovog soka, korice limuna, soli i papra te origana. Slobodno u marinadu stavite i nekoliko narezanih ploški limuna.

Oni hrabriji vole kombinirati različite začine s različitim ribama. Tako je popularno korištenje drugih citrusa osim limuna (grejpa, naranče, limete) ili malo pikantnijih začina s masnijim ribama punijeg okusa. Primjerice, losos se može kombinirati s korijandrom, kuminom, ili tucanim ljutim paprikama.

Ako ste u marinadi koristili ploške citrusa, iste te ploške možete prvo staviti na ugrijani roštilj i mariniranu ribu posložiti preko citrusa da se okusi još bolje prožmu. Bonus je to što se riba neće zalijepiti!

Marinirana riba

Punjenje ribe

Kao i s marinadom, punjenje ribe je stvar ukusa. U Dalmaciji se tradicionalno ribu punilo samo s malo peršina, a i tada su stari ljudi govorili da se to radilo kako bi se prekrio ustajali okus stare ribe. No, vremena se mijenjaju.

Ribu se danas puni s raznim začinima kako se riba ne bi isušila na roštilju, ili da bi se obogatio profil okusa. Možete je puniti s gotovo bilo čime: ploškama citrusa, svježim začinskim biljem (peršinom, bosiljkom, koprom, origanom), suhim začinima (ljutom paprikom, korijandrom, itd.) i, naravno, lukom i češnjakom.

Kod punjena je moguće zavezati kuhinjski konac oko ribe da punjenje ne ispadne (najbolje na dva mjesta oko trbuha). Kod većih riba je moguće napraviti i nekoliko rezova s vanjske strane te usjekotine ispuniti začinima.

Kako ispeći ribu da se ne zalijepi za roštilj?

Prije svega, potrebno je dobro užariti roštilj. Ako koristite tradicionalni roštilj, rešetka se mora nakon grijanja očetkati od čađe i staviti preko žeravice da bi se održavala temperatura. Kod korištenja grill tave je isto bitno da bude jako dobro ugrijana, a nakon toga je možete staviti na srednje jaki plamen/temperaturu.

Neki preporučuju premazati roštilj maslinovim uljem prije stavljanja ribe. U slučaju da ste marinirali ribu, to nije potrebno. A ako pravilno postupate s ribom i ne okrećete je previše, ovo dodatno ulje Vam opet neće trebati.

Riba u maslinovom ulju

S ribom treba treba postupati nježno. Nakon što je se položi na roštilj, bilo bi idealno da je se što manje okreće. Optimalno je da je se peče samo jednom, ali ne više od dvaput sa svake strane. 

Ako baratate s filetima, a ne s cijelom ribom (primjerice filetima lososa), položite ribu na roštilj s kožom put dolje i ostavite je da se peče s te strane koju minutu duže (4-5 minuta) nego s one bez kože (2-3 minute).

Prilikom okretanja ribe, koristite široku špatulu, nemojte probadati ribu viljuškom i što manje je odižite s roštilja da se ne bi raspala. 

Ovisno o veličini ribe, dovoljno ju je peći 3-6 minuta sa svake strane da bi iznutra ostala sočna, a kožica bila hrskava.

Kod skidanja ribe s roštilja, budite jednako nježni kao kod stavljanja i okretanja. Pripremite pladanj za serviranje u blizini, prebacite na njega ribu i impresionirajte svoje goste svojim kulinarskim umijećem! Ne zaboravite je preliti svježim maslinovim uljem i ostaviti koju minutu da odstoji da se okusi prožmu.

Najbolji prilozi uz ribu na roštilju

Pravi prilozi upotpunjavaju riblje jelo. Među najpopularnijima su kruh s roštilja (također premazan s malo maslinovog ulja prije i nakon pečenja), ili razne kombinacije kuhanog povrća. Gotovo se uvijek kombinira “lešo” krumpir s kuhanim zeljem kao što su mahune, blitva, špinat, brokula, ili cvjetača.

Kad Vam je već upaljen, neki vole baciti i povrće na roštilj, a tu si zaista možete dati slobode i roštiljati sve – od tikvica i patlidžana, rajčica, gljiva, pa nadalje.

Za malo svježine, dobrodošle su razne sezonske salate u koje također možete stavljati ono što Vama najviše odgovara.

Što čekate? Sada znate sve što Vam je potrebno za ispeći ribu na roštilju. Pravac na ribarnicu i pripremite Vaše goste na gurmanski riblji obrok kojeg ćete im Vi s ljubavlju pripremiti!

Prilozi uz ribu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
    DISQUS: 3