fbpx
HomeSomMar Adria Blog

MALA ŠKOLA UGLJENA ZA ROŠTILJ

Kreću ljepši dani i sve više vremena provodimo na svježem zraku. Oni hrabriji počeli su pripremati roštilj na balkonima ili u dvorištima, kako tk

Što vam sve treba za savršeni roštilj?
Aktivni ugljen – zanimljivosti i činjenice
ČIŠĆENJE ROŠTILJA

Kreću ljepši dani i sve više vremena provodimo na svježem zraku. Oni hrabriji počeli su pripremati roštilj na balkonima ili u dvorištima, kako tko ima, dok se uskoro očekuje borba za mjesta na Bundeku, Jarunu, Savici ili svim onim mjestima idealnim za druženje i dobru hranu.

Ugljen -gdje ga kupiti te od čega se proizvodi

Ugljen je najomiljenije „gorivo“ u Hrvatskoj za roštilj. Dostupan je u većini trgovina, a i dugogodišnja je navika da meso pripremljeno na grillu na drveni ugljen pruža okuse za svakog istinskog gurmana.

Inače, ugljen se proizvodi iz različitih vrsta drva, najčešće od bukve i graba kako bi se dobila kvaliteta za roštilj zavidne kvalitete. Postiže se visoka temperatura koja je potrebna za vrhunski grill, a dim (ovisno o kvaliteti i procesima prepoznajemo koji je ugljen zdraviji i ekološkiji – niti jedan nije zdrav!) često služi za dobijanje željene arome (nije nužno da je to i najzdraviji način aromatiziranja hrane). Ugljen se za razliku od drva brže i lakše pali, te jednakomjernije gori. Ugljen je zapravo djelomično spaljeno drvo i zbog toga ima drugu energetsku vrijednost od drveta ili briketa. Kod dulje pripreme roštilja, potrebno ga je češće pridodavati ovisno o količini mesa za grill, a poznavajuči naše običaje to je češće nego rijeđe, jer smo mi u Hrvatskoj poznati da se roštilj priprema tako da ostane nešto i za idući dan!

Mali savjeti

Evo i nekoliko dobronamjernih savjeta kako bi i sami postali pravi grill majstori! Kako bi hrana bila što bolje ispečena, obratite pažnju na nekoliko stvari. Prije nego stavite hranu na rešetku sačekajte da se ugljen razgori. Ako hranu stavite prerano, vatra može zahvatiti hranu koja zbog toga može izgorjeti. Ugljen koji se koristi mora biti suh kako bi ravnomjerno sagorio, te ostavljao manju količinu pepela i proizveo dobar žar. Umjesto ugljena možete koristiti i brikete (topla preporuka je bezdimni bpb od aktivnog ugljena) koji postižu još i veću temperaturu potrebnu za roštilj, a u sebi sadrže minimalno nezdravih dimova koje će vaša hrana poprimiti u okusu.

Mala tajna

Za kraj Vam otkrivam tajnu kako prepoznati da imate kvalitetan ugljen za pripremu roštilja. Prvo je vizualizacija, tj. previše prašine ili sitnih komada znači da je drvo bilo premekano, te kada se zapali, željene performanse neće biti dovoljne za postizanje kvalitete grilla. Često u vrećama pronađete i velike komade ugljena, ali u ruci imate osjećaj da držite stiropor – ekstra lagano i vrlo lomljivo. To je znak da je ugljen od mekog drva koje će se vrlo lako zapaliti ali i vrlo lako izgoriti – to NE želimo. Ako Vam u direktnom dodiru sa ugljenom ruke budu vidno zamazane i nemoguće ih je oprati osim vodom i sapunom, taj ugljen je gašen vodom i sigurno neće pružiti osjećaj vrhunskog roštilja.

Sada ste upoznati sa nekim od malih tajni ugljena, a na vama je sada da napravite dobar roštilj i svojim najmilijima priuštite nezaboravno iskustvo za njihove nepce.

  • […] da se prijatelji i poznanici prepiru i raspravljaju o tome šta treba koristiti za grill: ugljen, brikete ili pak prijeći na struju ili plin. Svakome nešto odgovara i ima svoje […]

  • >