fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Marinada za roštilj

Tradicija roštilja sama po sebi podrazumijeva već nekoliko zadataka bez kojih ne bismo mogli. Prvo i osnovno je promišljanje o vremenski

Corona time :-(
Kako najbolje pripremiti ribu na roštilju?
Maslinovo ulje i njegova svojstva
Marinada za rostilj

Tradicija roštilja sama po sebi podrazumijeva već nekoliko zadataka bez kojih ne bismo mogli. Prvo i osnovno je promišljanje o vremenskim uvjetima, da baš taj dan nebo ne plače nad nama.

Zatim slijede nabava pive (sokova sve rjeđe), mesa, ugljena, pribora za roštilj, sastojaka za marinadu pa opet briga o dovoljnoj količini pive. Dakle, vidimo da briga oko tradicije nije nimalo jednostavan zadatak.

Dio te tradicije je i marinada. Koliko puta se dogodilo da na vrijeme kupim meso i budem odlučan ga marinirati par sati, no vidim kako mi fali par sastojaka za marinadu pa stoga stavim što mi je pri ruci. No, ako nemate puno vremena ne brinite, u  proteklih se par godina u mesnicama može vidjeti sve veća količina i sve više vrsta mesa koje je već marinirano i spremno za grill.

Korištenje marinada kao sredstva za poboljšanje okusa i omekšavanja mesa je relativno novijeg datuma; ljudi se već nekoliko stotina godina koriste marinadama više u svrhu čuvanja hrane. Naravno, donedavno se marinade nisu mogle kupiti gotove u supermarketu i nisu bile toliko razvikane kao današnje.

Marinada za rostilj

Zašto marinada?!

Marinada je mješavina više sastojaka poput raznih začina, zatim masnoća ili ulja te nekakve kiseline. Začini mogu biti i suhi i svježi, a često se koristi peršin, mljevena paprika, ružmarin, papar, sol, đumbir, vegeta, bosiljak, majčina dušica, origano, lovor… 

Češnjak i luk su među neizostavnim sastojcima, a razne vrste ulja (sojino, suncokretovo, maslinovo), osim što daju potrebnu vlažnost mesu, služe i za očuvanje mesnih tekućina unutar mesa tako da meso neće biti previše suho. Kiselina služi, osim za aromu, i za omekšavanje mesa, a često se koriste razni citrusi: sok limuna, limete, naranče, grejpa. Isto tako se koriste i njihove ribane korice, zatim ocat, crno ili bijelo vino te jogurt. 

Mariniranje mesa i ribe prije kontakta sa užarenom rešetkom roštilja, osim što obogaćuje i pojačava okus i sočnost u mesu, onemogućuje stvaranje kancerogenih spojeva prilikom grilanja. 

Nakon što je meso odležalo u marinadi i spremno je za grill s našim proizvodima poput drvenog ugljena woody, bichontan ugljena ili BPB briketa, ne trebate brinuti da će se prilikom kapljanja marinade stvoriti vatra koju možete ugasiti samo velikom količinom vode. 

Dim koji se stvori prilikom doticaja masnoće od marinade i našeg ugljena ili briketa će dati potreban i prepoznatljiv miris i okus mesu i ribi. Kao što dobra piva daje potpun doživljaj roštilja, tako i dobra marinada daje poseban okus mesu. Najbolju kombinaciju za marinadu i igranje začinima prepuštamo Vama, no ako je Vaša marinada stvarno najbolja budite slobodni je podijeliti s nama.

Marinade diljem svijeta

Ovisno o dostupnosti namirnica, marinade diljem svijeta su se razvile na jako različite načine. Srećom, zahvaljujući blagodatima modernog života, većinu njih danas možete lako spraviti kod kuće nakon posjeta supermarketu i tako svom mesu dati jednu vrlo posebnu notu. U Grčkoj primjerice u maslinovo ulje dodaju peršin, češnjak, origano, sok dva limuna i sol i papar. Španjolci će u svoju marinadu dodati sherry, a Turci između ostalog u svoju stavljaju jogurt, cimet, slatku papriku i kumin.

Međutim, kada se maknemo malo dalje od europskog kontinenta stvari postaju još zanimljivije pa će tako Vijetnamci stavljati stvari poput fermentiranog ribljeg umaka, šećera i limunske trave u svoje marinade, Meksikanci limetu, chipotle papričice i korijandar, a na Tajlandu se marinada često radi od kokosovog vrhnja.

Dakle, nemojte se bojati isprobati nešto novo. Dapače, budite kreativni i slobodno isprobavajte nove kombinacije okusa dok ne nađete onu koja Vam najviše odgovara. U tome i jest sva čar kuhanja. Osim toga, razni recepti za marinade lako su dostupni na internetu, a jedan roštilj sa primjerice tajlandskim ili turskim štihom svakako će u Vaš obrok unijeti dašak egzotike.

Što i kako marinirati?

Marinade se u principu mogu koristiti za sve vrste mesa, ali neke odlično idu i uz ribu. Većina marinada koje su temeljene na maslinovom ulju će odlično prijati i uz ribu, ali možete marinirati i povrće, pa čak i ostale plodove mora.

Glavna razlika je u tome koliko dugo se nešto mora marinirati. Za sve što dolazi iz mora ne treba Vam više od 30 minuta čekanja. To će biti sasvim dovoljno vremena da riba i ostali polodovi mora dobiju taj čarobni okus. Dapače, za rakove može biti dovoljno i samo 15-ak minuta. Dakle, ogromna prednost u ovom slučaju je brzina.

Meso, s druge strane, često treba nekoliko sati da bi se dobro mariniralo. Zapravo, u nekim slučajevima je preporučljivo ostaviti meso da se marinira preko noći, pa čak i cijela 24 sata. Ipak, ako nemate toliko vremena, 3-4 sata će biti sasvim dovoljno da meso upije sve što treba. Naravno, što duže marinirate, bolji i izraženiji okus će meso imati.

Što se povrća tiče, ono bi se trebalo marinirati najmanje pola sata, ali ako to ne želite ili ako imate neke druge ideje za prilog od povrća, evo jedan zgodan trik. Ostavite malo marinade sa strane i upotrijebite ju kao umak za taj prilog! Zamislite običan pire od krumpira obogaćen na taj način – svi na roštilju će biti oduševljeni. Ipak, ne zaboravite da za ovaj trik zbog zdravstvenih razloga ne smijete koristiti marinadu u kojoj je ležalo meso. Jednostavno prije mariniranja odvojite manju količinu sa strane.

Naš tajni recept

Kao što smo već rekli, marinade dolaze u nebrojeno varijacija i svaka ima svoju posebnost. Mi imamo naš tajni recept za marinadu koji koristimo na većini naših roštilja, a on izgleda ovako:

  • 1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok jednog limuna
  • žličica origana
  • žličica ružmarina
  • sol i papar po želji
  • prstohvat cimeta

Ovaj cimet na kraju stvarno čini ogromnu razliku, ali imajte na umu da bi u ovu marinadu odlično išle još neke stvari poput primjerice češnjaka. Isprobajte recept i nemojte se bojati eksperimentirati i prilagoditi ga sebi. Dobar tek!

Marinada s limunom

COMMENTS

WORDPRESS: 1
DISQUS: 0