fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Može li bez dima, molim!

Ugodan i jako primamljiv dim svakodnevnog napitka :-) Sjedim prošli vikend kod kumova, zlatna tekućina u ruci i čavrljanje oko šansi Hrvatske na

Povrće na žaru
Vrste roštilja?!?
Aktivni ugljen – zanimljivosti i činjenice

Ugodan i jako primamljiv dim svakodnevnog napitka 🙂

Sjedim prošli vikend kod kumova, zlatna tekućina u ruci i čavrljanje oko šansi Hrvatske na rukometnom prvenstvu, a pored mene kum pali vatru za roštilj. Napokon da u miru sjedim i „nadgledam“ pripremu jer ovaj put ruka u gipsu ne dozvoljava uobičajenu pripomoć. Prvo što mi je zapelo ovaj puta za nos je bio miris benzina. Kao, da budemo brži zapalio sam sa hepo kockama, kaže kum. A osim smrada stiže i dim, ne baš previše ugodan.

To me natjeralo da se dotaknem ove teme koja niti je ugodna za vaša osjetila, a često može imati i posljedice po vaše zdravlje na prevelikoj izloženosti dimu, pogotovo kod profi kuhara koji provode sate i sate grilajući.

Potpaljivači za ugljen i briket

Ljudi, postoje i mnogo zdraviji načini potpale roštilja, a to su prije svega „drvena vunica“ – potpaljivač od hoblovine umočen u vosak za duže gorenje a miris je puno ugodniji nego da vam benzin miluje nosnice. Dim je gotovo neprimjetan, a jednako uspješno zapali željene elemente. Slična stvar je sa oklaskom, oguljenim klipom kukuruza (također utopljenim u vosak).

Dim

I onda kreće kralj svih roštilja, ugljen. Prije nekih mjesec dana, svjedočio sam gustom bijelom dimu, a nisam bio u Vatikanu i nije izabran novi Papa. Susjedi su palili roštilj, a ugljen koji su stavili evidentno je bio „sumnjive“ kvalitete. Dimom, a posebno mirisom, počastili su cijelo susjedstvo, umjesto da se širio miris pečenja, širio se neizdrživi dim, mirisa svih mogućih otrovnih plinova koji u ugljenu postoje. I da, ispekli su svoju vratinu i ćevape na tome.

Drveni ugljen se inače proizvodi iz različitih vrsta drva, vrlo često od bukve i graba, te u svojim procesima, ako su izvedeni kako treba, dolazi do „ćišćenja“ od većine nezdravih plinova koji stvaraju dim.

Drugi dio priče, gdje dolazi do nezdravog udisanja dima, je kapanje masnoće od mesa na žar i vraćanje u obliku dima na donju stranu jela. Dim od izgorene masnoće sadrži obilje mutagenih i karcinogenih tvari.

Tu je preporučljivo posjedovati roštilj sa što širim rešetkama da se onemogući kontakt masnoće i žara što je više moguće. (o vrstama roštilja i rešetkama nekom drugom prilikom).

Dragi prijatelji, dima će uvijek biti, nekad više nekad manje ovisno o kvaliteti materijala (čitaj proizvoda), ali ako želite preskočiti grilanje sa krvavim očima i nadraženim nosnicama, i najbitnije pojesti meso bez otrovnih dimova u njemu, raspitajte se o proizvodima kao Qucky, Bpb, Cap,…

Ja ih koristim, toplo preporučam.

>