fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Roštiljajte 365 dana u godini

Roštoljajte tijekom cijele godine ;-) Pogled kroz prozor, a vani te čeka pola metra snijega za lopatanje, ili u najboljem slučaju sam

SOL
Maslinovo ulje i njegova svojstva
Što vam sve treba za savršeni roštilj?

Roštoljajte tijekom cijele godine 😉

Pogled kroz prozor, a vani te čeka pola metra snijega za lopatanje, ili u najboljem slučaju samo je debeli minus i nema se volje izlaziti iz toploga stana. Dopisuješ se sa ekipom kako jedva čekate prve zrake sunca i temperaturu u plusu kako bi se mogla otvoriti sezona roštiljanja.

Postoje i alternative u zimskim danima kako namiriti potrebu za dobrim grilom ili utažiti želju za komadom mesa ispečenom baš po vašoj  mjeri. Prva mogućnost je da se uputite u jedan od dobro poznatih gril restorana kojih ima po gradovima (posebno u Zagrebu), ali za to ćete kao što znate morati i izdvojiti nešto novaca. Druga mogućnost je da bez obzira na vremenske (ne)prilike ipak budete pokretači roštiljanja cijele godine.

Roštiljanje u zimskim danima

Ako imate malo mašte, želje i volje, onda ne postoji prepreka da se odvažite na roštiljanje u svako godišnje doba. Za one sklone tradicionalne i koji se ne osvrću kakvo je vani vrijeme, kupi se drveni ugljen i svi potrebni dodaci, te se uputi na neku od tradicionalnih lokacija kao što su Bundek, Jarun ili susjedovo dvorište (naravno uz njegov pristanak).

Već oni malo izbirljiviji odlučuju se za bezdimni ugljen ili bezdimni briket, jer lokacija koja je odabrana za roštilj je, ili garaža (sa otvorenim vratima), nadstrešnica ispred kuće, ili ako ste sretnik kao ja, malo veći balkon. Zašto bezdimni ugljen? Kao što znate, susjedi su uvjek spremni „pomoći“ i nazvati koga treba, ako se nešto sumnjivo događa u susjedstvu.

Grillanje 365 dana u godini

Avanturisti su ljudi koji su spremni sve isprobati, pa tako i poseban način pripreme roštilja. Osim što smo već do sada spomenuli klasičare koji koriste drveni ugljen, malo izbirljivije koji vole bezdimni ugljen ili briket (bpb od aktivnog ugljena), upoznao sam ljude koji su grilali i unutar kuće! Tradicionalna Japanska ili Korejska kuhinja u svojim restoranima nudi da za stolom, ispred vas, peku odabrani komad mesa. Naravno, za to je potrebna i posebna vrsta ugljena kao što je ugljen od hrasta ili još poznatiji binchotan ugljen. Ove vrste ugljena, osim što su bezdimni, imaju visoku kalorijsku vrijednost, te postižu dojam infracrvenog grilanja! Uobičajeno je da se takav bezdimni ugljen zapali na otvorenom (zato je potrebna kratka edukacija o paljenju i upotrebi ugljena), te nakon što poprimi prepoznatljivu žarko narančastu boju, prebaci u manji roštilj koji stane na svaki stol u blagavaoni, kuhinji, dnevnom boravku. Ako ste bez ideje što na njemu ispeći, zaguglajte Gastro.hr i pronađite savjet, recept ili informaciju o dobrom komadu mesa kojeg želite staviti na gril.

Gozba je gotovo spremna. Masnoća ili marinada koje kapnu na ugljen, neće stvoriti uobičajeni plamen, jer se radi o visokokvalitetnom bezdimnom ugljenu od hrasta sa svojstvom samogašenja, te vaše meso neće imati okus zagorenog od otrovnih dimova, a crnila koje se uobičajeno pojavi na njemu – nema!

Koji tip osobe za roštiljanje si ti?

Na vama je da odlučite kojoj skupini ljubitelja roštiljanja pripadate, klasičar sa drvenim ugljenom, izbirljivi romantičar koji voli bezdimni ugljen, ili ste avanturisti željni nečeg novog i atraktivnog, spremni isprobati white charcoal ili binchotan pod svojim krovom.

Nemoj zaboraviti uživati u dobrim okusima.

Grilajte 365!

>