fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Roštiljanje

Sir, meso i dobro vino Isti čovjek može biti tvrdi pesimista prije ručka i uvjereni optimista nakon ručka.A. L. Huxley Roš

Zašto je meso u restoranu ukusnije i mekše nego doma?!
MALA ŠKOLA UGLJENA ZA ROŠTILJ
Vrste roštilja?!?
Sir, meso i dobro vino

Isti čovjek može biti tvrdi pesimista prije ručka i uvjereni optimista nakon ručka.
A. L. Huxley

Roštiljanje u Hrvatskoj je postalo pravo umjeće, bilo kada govorimo o profesionalnom roštiljanju u restoranima ili kada govorimo o privatnim roštiljanjima koje organiziramo za frendove i obitelj. Roštiljanje u Hrvatskoj je tradicija i gotovo prerasta u natjecanje tko će ispeći bolje meso ili ribu, tko će biti inovativniji, na čemu će se peći roštilj i ono najvažnije, što će ljudi reći i kakva će biti ocjena. Roštiljanje se pretvorilo u trend, i svaki malo veći party, event ili zabava imaju u sebi dozu vatre, dima i pečenog mesa.

Dugogodišnja tradicija roštiljanja

U svijetu postoji dugogodišnja tradicija pripreme i pečenja mesa, pa tako neki podaci kažu da je prije 1.4 mil. godina, spiljski čovjek dimio meso. Drugi izvori govore da se roštiljanje kakvo poznajemo danas pojavilo prije gotovo 6.000 godina. Točan odgovor je teško dati, ali hvala onima koji su prvi počeli i nastavili sa tradicijom koja se prenosi iz generacije u generaciju.

Cap briketi i Binchotan

Još je spiljski čovjek nakon izuma vatre shvatio da je meso termički obrađeno puno ukusnije, a kako je vatra bila opasna za „igru“, većinom su muškarci bili pioniri roštiljanja. Žene su prikupljale onaj drugi, još zdraviji dio prehrane – povrće, bobice, gomolje ili što je već tada bilo popularno. Danas, mnogo je žena majstora roštiljanja ali i vrhunskih chefova, a uloge su se i zamjenile, obzirom da puno muških kolega susrećem na placu kako kupuju povrće, bobice i sve ono popularno danas!

Amerikanci su, na primjer, od roštiljanja napravili sport jer organiziraju po cijeloj Americi događaje gdje se nadmeću roštilj-majstori. Zanimljiva je činjenica da je McDonalds u samom početku radio na principu pečenjarnica. Kod Amera je ipak malo to ekstremniji sport jer se radi o prevelikim količinama mesa, dima i raznih marinada (vjerojatno je i to jedan od razloga problema pretilosti kod njih).

Ili ti ga u prijevodu “dobar tek” 🙂
Druženje uz grill

Nama je draži laganiji način roštiljanja, sa manje dima, jakim žarom, kvalitetnim mesom i hrskavim povrćem, koje rezultira čistim pogledom i bez kašlja (nema suznih očiju od previše dima i udisanja raznih crnih plinova u tijelo – hvala BPB briketima od aktivnog ugljena – Maras – Sommer), bez tereata nakon jela u trbuhu, i najbitnije da nam ostane više vremena za druženje sa prijateljima i obitelji. Za takvu organizaciju roštiljanja, siguran sam da ćete dobiti veeeeliku pohvalu i vrlo vjerojatno zamolbu da se iskažete još koji put.

Lady steak

Nekad smo morali čekati lijepo vrijeme kako bi počeli sezonu roštiljanja ili obilaziti zadimljene restorane od kojih bi uz jelo poprimili i miris roštilja koji je teško izlazio iz odjeće, no danas na tržištu postoje proizvodi koji su puno ekološkiji (bezdimni briketi, drveni ugljen sa malo dima, binchotan ugljen – ultimativni proizvod za vrhunski kulinarski doživljaj,…), zdraviji i čak zadovoljavaju uvjete da roštiljate na svojim balkonima, sjenicama, zajedničkim prostorijama, a da susjedi ne zovu vatrogasce jer misle da je požar od silnog dima i vatre.

Roštiljanje u Hrvatskoj je osim tradicije druženja prijatelja i obitelji, postalo i zdrav način prehrane (uz pravilan odabir ugljena, namirnica i dobre pripreme) u bilo koje doba godine!

 

>