fbpx

SOL

HomeSomMar Adria Blog

SOL

Kakvu sol koristiti u prehrani i zašto!? Zdrava prehrana je jako važan faktor za svakoga čovjeka, njegovo zdravlje i normalno funkcioniranje u dana

Marinada za roštilj
Kako najbolje pripremiti ribu na roštilju?
Zašto je meso u restoranu ukusnije i mekše nego doma?!

Kakvu sol koristiti u prehrani i zašto!?

Zdrava prehrana je jako važan faktor za svakoga čovjeka, njegovo zdravlje i normalno funkcioniranje u današnjem ubrzanom vremenu.

Jedna od stvari na koju doktori, nutricionisti i treneri dodatno upozoravaju je, da je uz hranu  važna i količina te kvaliteta soli koju unosimo u organizam.

Njihova preporuka je svakako obična MORSKA SOL  da, baš obična morska sol!  

Morska sol se izvlači u rudnicima soli – umjetno stvoreni “slani vrtovi” – ona jednostavno isparava morsku vodu. To se događa na obalama ( Francuske, Španjolske, Hrvatske, Portugala, Afrike…) u slivovima , koji su stvoreni na nepropusnom glinenom tlu.

Uz pomoć ovog genijalnog sustava, morska voda se nekoliko dana prenosi sa bazena na bazen i izlaže suncu, To rezultira sve koncentriranijom slanom otopinom iz koje se talože soli.

Da li koristiti morsku sol  bez ili sa jodom!?  Preporuka struke je koristiti morsku sol bez joda a kvalitetnom prehranom  unijeti jod u organizam.

Moja osobna preporuka je KELTSKA SOL!  

Keltska morska sol je živa i sadrži aktivne vitalne minerale. Stoga je najbolja morska sol za one željne dobrog i izvrsnog ukusa. Svijetlosiva keltska morska sol je neobrađena i u kristalnom obliku. Puna je minerala i ima osnovni pH, što je neophodno za asimilaciju natrija u tijelu.

Ova morska sol sadrži važne minerale  te u tragovima magnezij, kalcij i kalij u savršenom omjeru, zbog čega je  preporučuju liječnici, nutricionisti i kuhari širom svijeta. 

Keltska morska sol dobiva se ručno slijedeći tradicionalne keltske procese stare više od 2.000 godina u regiji Guérande u Bretanji (Francuska). Voda iz hladnih oceanskih struja Atlantika kanalizira se kroz sofisticirani kanalski sustav koji je usmjeren prema ravnim glinenim močvarama.

No, da Vas više  ne zamaram sa detaljima  reći ću samo da  keltska morska sol oplemenjuje okus svakog jela i pruža vam esencijalne hranjive tvari bez aditiva.

Što je sol i kakve vrste postoje?

Sol je vjerojatno jedina sirovina koja je dostupna na neodređeno vrijeme. Sva postojeća ležišta soli potječu iz mora. Glavni sastojak soli je natrijev klorid, ali ovisno o vrsti soli, u nju mogu biti dodani i razni drugi minerali.

Postoji više vrsta soli koje se mogu dobiti na nekoliko načina, a većim dijelom se nalaze i raznim kiselinama (sumporna, klorovodična, fosforna…).

Sol je čvrsta tvar, kemijski spoj kristalne građe od kojih se neke otapaju u vodi (kuhinjska, modra galica, soda bikarbona), dok se druge ne otapaju ili su slabo topljive (vapnenac, gips).

Plantaže soliPlantaže soli

 

Kuhinjska sol

Sol koja se najviše koristi u prehrani je ona kuhinjska, a po načinu na koji se dobije postoje 3 vrste:

 • kuhana, 
 • morska i
 • kamena.

Natrijev klorid ili kuhinjska sol, osim što poboljšava okuse jela ima i svoju veliku ulogu u biokemijskim procesima u tijelu.

Ako se unosi u preporučenim i umjerenim količinama bitna je za održavanje krvnog tlaka i rada živčanog sustava, funkcioniranje mišićnog sustava, održavanje  ravnoteže tekućine u tijelu,  ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu…

Sasvim izbjegavati soljenje hrane pogrešno je, jer je manjak soli jednako opasan za zdravlje kao i višak.

No, s pretjerivanjem unosa soli u organizam može se doći do pojave raznih poremećaja u organizmu i pojava bolesti.

Sol u staklenci sa ružmarinom i ostalim začinimaSol u staklenci sa ružmarinom i ostalim začinima

 

Gdje se sol sve koristi i koju je najbolje koristiti u kuhinji?!

Iako je jedna od najstarijih začina, sol svoju primjenu nije našla samo u prehrani, odavno se koristi i u medicinskoj svrsi:

 • inhalacijama dišnih puteva,
 • raznim terapeutskim tretmanima za poboljšanje cirkulacije,
 • obnovu stanica kože,
 • a postoje i slane sobe.

Negdje je u koristi u odrađenim religijskim ritualima, a također se njena primjena može naći u skoro svim vrstama prehrambene industrije. Osim u prehrambenoj industriji se sa soli u Hrvatskoj posipavaju ceste i pločnici prilikom nastanka poledice.

Kako je sol u određenim slučajevima štetna, ne samo za pločnike, ceste i pločice oko kuće, već i za zemlju, povrće, voće i ljude u proteklih se par godina sa sve većim zagađenjima i sa sviješću o zdravijoj prehrani javila i potreba pričati i o zdravijoj, ukusnijoj, boljoj, čišćoj i ne rafiniranoj soli.

Iz toga je proizašlo novo tržište na kojem se nude:

 • himalajska,
 • keltska,
 • cvijet soli,
 • dimljena,
 • atlantska,
 • dizajnerska
 • i još mnoge druge vrste soli.

Himalajska sol se općenito smatra kao jedna od najčišćih vrsta soli na svijetu. Dizajnerske soli nude morske kristale soli koji su obogaćeni začinskim biljem. Cvijet soli se drži kao najzdravijom vrstom soli.

No jedno je sigurno, sol je zdravija čim je manje rafinirana jer se tako gube svi oni minerali i nutritivne vrijednosti iz nje. Upravu su oni itekako potrebni našem tijelu.  

Himalajska solHimalajska sol

 

Kada koristiti sol uz meso na roštilju?!

Općenito se sol koristi kao jedan od osnovnih začina i u pripremi mesa za roštilj.

Vrijeme kada ćemo posoliti meso/ribu igra jako veliku ulogu u njegovoj sočnosti i mekoći, kao i suhoći.

Ako se  meso prerano začini sa soli, ona će izvući vlagu iz njega što na kraju rezultira suhim mesom/ribom koje nije na rešetki roštilja dalo svoj maksimalni potencijal. Njegova kvaliteta ne može doći do krajnjeg izražaja pa ćemo tako dobiti dobar komad mesa ili ribe koji je relativno suh.

Upravo mesni sokovi daju ona kvalitetan i prepoznatljiv okusa mesa. Stoga, ako se ne koristi već marinirano meso za roštilj preporučujemo soliti meso tek pri kraju pečenja na roštilju!

Kakvu sol Vi koristite i kako je koristite?!

Sol i grillSol na mesu sa rostilja, pommes frites-u i salati

COMMENTS

WORDPRESS: 0
  DISQUS: 0