fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Što vam sve treba za savršeni roštilj?

Roštilj je idealan način za provesti vrijeme s prijateljima. Bilo da ste u nekom parku ili na nečijem balkonu, odlično druženje je zagar

SOL
Maslinovo ulje i njegova svojstva
Jednostavno neodoljiv – biftek!
Sto vam sve treba za savrseni rostilj

Roštilj je idealan način za provesti vrijeme s prijateljima. Bilo da ste u nekom parku ili na nečijem balkonu, odlično druženje je zagarantirano. I baš kao što postoji mnoštvo različitih vrsta ljudi, tako postoji i ogroman broj različitih filozofija kada je u pitanju priprema roštilja. Ipak, oko nekih stvari kompromisa nema i određeni elementi ipak moraju biti prisutni kako bi iskustvo koje priređujete svojim prijateljima bilo najbolje moguće. I ne, ne mislimo na pivu ovdje. Da bi roštilj uspio, trebat će Vam prava oprema, a upravo to će biti naša tema u ostatku ovog teksta. Saznajte što vam sve treba za savršeni roštilj.

Marinirano meso

Ugljen

Prvi i osnovni element o kojem treba razmisliti je ugljen. To je ono što nam daje toplinu na kojoj pečemo meso pa je stoga jasno da se radi o iznimno važnom sastojku svakog roštilja. Neki ljudi preferiraju brikete, a neki drveni ugljen od bukve ili graba. Briketi će postići nešto veću temperaturu, ali to nipošto ne znači da je drveni ugljen preslab ili neadekvatan za dobru pripremu mesa. Sve je stvar onoga što preferirate. Ono što je svakako jako bitno jest da ugljen bude suh kako bi sagorijevanje bilo ravnomjerno, što olakšava roštiljanje. Uz to, pripazite da ugljen ne bude od prelaganog drva niti gašen vodom jer u oba ta slučaja nećete dobiti zadovoljavajuće rezultate.

No, u oba ova slučaja vjerojatno je da ćete se susresti sa starim znancem svakog grill-majstora: dimom. Doživljaj pripreme mesa može jako patiti ukoliko se ugljen previše dimi, da ne govorimo da vas dim može omesti u pravovremenom skidanju mesa s vatre, što nikako ne želimo. Rješenje za to je jednostavno jer srećom na tržištu postoji bezdimni ugljen koji je idealan u ovakvim situacijama. Aktivni ugljen je dobar primjer vrste bezdimnog ugljena, a posebno se ističe zbog svojih svojstava kojima pozitivno utječe na zdravlje. Ne samo to, nego duže zadržava temperaturu i općenito gledajući je dugotrajniji, što znači da roštiljanje duže traje, a to nikako ne može biti loše. Dakle, bez ikakve sumnje, upotrebljavanje bezdimnog ugljena u vašem roštilju je najbolja moguća odluka. Međutim, imamo još nekoliko stvari za raspraviti.

Zatvoreni rostilj

Oprema i pribor za roštiljanje

Naravno, nije svejedno ni kakvim priborom roštiljate. Dobar pribor omogućit će vam bolje rukovanje hranom, bolju kontrolu pripreme mesa, a da ne govorimo da ćete izbjeći onaj užasan osjećaj koji se javi svaki put kada komad oko kojeg ste se toliko mučili završi na podu. Razmislite dobro o tome kakvu opremu i pribor za roštiljanje kupujete jer kupovanje proizvoda slabije kvalitete može uzrokovati neplanirane troškove u bližoj budućnosti. Zbog toga vrijedi razmisliti o ulaganju u kvalitetu koja će vam trajati godinama.

No, koja je najbolja oprema za roštiljanje? Ako želite biti sigurni da nećete pogriješiti, odaberite opremu od nehrđajućeg čelika. Ne samo što je ovaj materijal iznimno izdržljiv, nego se i ne mora toliko često oštriti pa je jedina briga oko održavanja praktički pranje, a i to s ovakvim priborom ide relativno lako.

Pribor za rostilj

Što se tiče pojedinačnih elemenata, niti jedan roštilj ne bi smio proteći bez svetog trojstva: noža, duge vilice i špatule. Uz njih troje, nema tog roštilja koji se ne može pripremiti. Ipak, trebalo bi voditi računa da je nož oštar, a špatula prikladna za roštilj koji koristite jer u suprotnom može doći do oštećenja. Sve iznad ovog trojca je dodatna oprema, ali to svakako ne mora biti loše. Primjerice, tava za dimljenje može dramatično poboljšati okus, a ne zaboravite ni na četke za čišćenje. Imajte na umu i da ćete pri kupovanju opreme i pribora za roštiljanje uvijek proći jeftinije ako kupujete stvari u kompletu. Ti kompleti mogu uključivati različite elemente, a i cijena se može drastično razlikovati, ali u principu možete pronaći dobre komplete već za nekih 200-300 kuna. 

Zatvoreni roštilj

I na kraju, moramo porazgovarati i o vrstama roštilja. Otvoreni roštilj je klasik i koristi se diljem Hrvatske kad su ovakva okupljanja u pitanju, ali ne biste trebali zbog toga zanemariti ni zatvoreni roštilj koji ima nekoliko zanimljivih karakteristika. Samo da svima bude jasno, pod pojmom „zatvoreni roštilj“ mislimo na roštilj s poklopcem ili nastavkom kojim se ložište može zatvoriti.

Dakle, glavna karakteristika zatvorenog roštilja je pojačana aroma dima u gotovom jelu, a kolika je to prednost ovisi o Vašem ukusu. Uz to, sa zatvorenim poklopcem bolje će se ispeći gornja strana bilo čega što je već na roštilju, a to je posebno korisno kada se radi o ribi. Također, svima nam se vjerojatno dogodilo da masnoća iz mesa sa roštilja kapne na izvor topline ispod i uzrokuje izbijanje plamena. To samo po sebi ne mora biti problem ako se plamen dovoljno brzo ugasi, ali u suprotnom možemo dobiti zagoreno meso. Poklopac je izvrstan alat za rješavanje ove situacije jer njegovim postavljanjem plamen nestaje zbog smanjenog dovoda kisika. Uza sve to, zatvoreni roštilj sjajno dođe po vjetrovitom vremenu.

Sto vam sve treba za savrseni rostilj

Dakle, ova vrsta roštilja svakako nije nekakva stvarčica koju kupujete da biste se hvalili prijateljima. Ukoliko često pripremate roštilj, prednosti koje ona donosi lako bi vam mogle omogućiti da poboljšate cijelo iskustvo čak i kada uvjeti nisu idealni.

Birajte pažljivo

Sve u svemu, roštilj će biti puno bolji ako uložite malo truda u njegovu pripremu. Bezdimni ugljen, primjerice, može pružiti puno bolje iskustvo prilikom pripreme hrane jer se nećete morati brinuti o dimu i društvo će se mirno moći okupiti oko roštilja da se divi vašem umijeću. Naravno, da bi vaše umijeće moglo doći do punog izražaja potrebno je imati i pravu opremu, a ako imate cijeli set pribora za roštilj, posebice u svojoj vlastitoj kutiji, dojam pravog roštilj-majstora bit će potpun.

Savrseni rostilj

Za kraj, vrijedi svakako razmisliti i o vrsti roštilja na kojem ćete peći jer zatvoreni roštilj može jako dobro doći u određenim situacijama, a apsolutno je savršen ako volite naglašeniju notu dima u vašem jelu. U svakom slučaju, isplati se uložiti vrijeme i trud (pa čak i novac) jer kad imate sve što vam treba za savršen roštilj moći ćete sebi i svojim bližnjima pružiti nezaboravan osjećaj druženja i prijateljstva uz slastan zalogaj.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
    DISQUS: 0