fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Ugljen vs Briket

Ah ta nedoumica... Ekipa samo što nije došla, meso je u pacu već 24 sata, i onda se sjetim: bezdimni ugljen ili briket? Hladan znoj na čelu, vri

Vrste roštilja?!?
Može li bez dima, molim!
MALA ŠKOLA UGLJENA ZA ROŠTILJ

Ah ta nedoumica…

Ekipa samo što nije došla, meso je u pacu već 24 sata, i onda se sjetim: bezdimni ugljen ili briket? Hladan znoj na čelu, vrijeme curi, a ja trebam donijeti odluku u borbi drveni ugljen vs briket! Siguran sam da ste se i Vi našli u takvoj situaciji, a kako obično to biva da se u zadnji čas sve priprema ili ako ste od onih pedantnijih i sve pripremite, onda ste sigurno na kraju nešto zaboravili. Gotovo uvijek računamo da je nešto ugljena ili briketa ostalo od zadnji put, a ako nije onda je netko od familije kriv jer nije prijavio da je sve potrošeno.I tako stojite u trgovini ispred police, a vama u glavi šta kupiti drveni ugljen ili grill briket!

Odgovor na nedoumicu

Drveni ugljen dobiva se paljenjem drveta bez prisustva kisika i ima prednost da se brzo zapali, ali i nedostatak da brže gubi temperaturu i izgori. Preporuka je koristiti ga se za pečenje manjih i tanjih komada mesa (ili proizvoda od mljevenog mesa – čevosi i pljeske!!!), a pogodan je i za pečenje ribe.

Drveni briketi su proizvod dobiven mljevenjem drvenog ugljena u koji se umješava vezivo, najčešće kukuruzni škrob ili škrob od krumpira. Briketi se teže pale i sporije gore, ali zato postižu više temperature, te jači i ujednačeniji žar.

Briketi od aktivnog ugljena

Imamo sreću da živimo u doba kada su nam dostupni i neki ekstra zdravi i ekološki proizvodi!

Tu prije svega mislim na briket od aktivnog ugljena (kod nas u Maras-Sommer poznat pod kodnim imenom – BPB (brown power briquettes), po meni najbolji briket, a sada je dostupan svima širom Europe!

Odlikuje ga gorenje skoro bez dima te postiže temperaturu duplo veću nego drveni briket, a vrijeme grilanja je gotovo dvostruko duže nego obični drveni briket (idealno za veće i deblje komade mesa, stakeove, ribs,…).
Posebno je važna činjenica u očuvanju okoliša, jer pepeo koji dobijemo poželjno je koristiti u vlastitom vrtu ili vrtu vaših voljenih, te očekujte i na ovom polju vrhunske rezultate.

Napokon proizvod za iskoristiti od početka do kraja!

A vi i dalje stojite ispred police i radite ono što je i najbolje: uzmate i briket i ugljen!

Subjektivan zaključak je da briket daje više (pogotovo BPB) – temperatura, postojanost, dugotrajnost, dok ugljen daje malo dima, brže se zapali i grilanje starta brže.

Odluka je ipak Vaša – želite li zdravo jesti,  koje meso, koliko vremena, …, uzmite oboje i napravite mix (ugljen pa na njega briket) i doživljaj je potpun!

Današnji rezultat ugljen vs briket : 1 : 1 – IZJEDNAČENJE!

>