fbpx
HomeSomMar Adria Blog

Vrste roštilja?!?

Problem donešenja odluke u kupnji roštilja ?! Ovih dana, na policama dućana, vidim da je krenula sezona roštilja. Stoga se na policama može naći n

Povrće na žaru
Jednostavno neodoljiv – biftek!
Zašto je meso u restoranu ukusnije i mekše nego doma?!
Problem donešenja odluke u kupnji roštilja ?!

Ovih dana, na policama dućana, vidim da je krenula sezona roštilja. Stoga se na policama može naći ne samo ugljen i briketi, već i pribor za roštilj, potpaljivači, rukavice, rešetke, vilice, hvataljke, držaće, posude… No, isto tako sam naišao na različite vrste i dimenzije samih roštilja. Današnje vrijeme nam nudi mnoštvo opcija i odabira različitih proizvoda, no opet se nekako vraćamo onome što smo navikli kupovati (ponekad čak i bez obzira na cijenu).

Odabir roštilja:

Iako sam siguran da će za koju godinu izmisliti još koji način grilanja, trenutno na ponudi uz razne varijacije imamo tri vrste roštilja:, roštilj na plin, roštilj na struju te roštilj na ugljen. Svaki roštilj ima svoje prednosti, no trenutno ću se zadržati na ovom zadnjem (meni nekako najdražem).

Ukoliko se i vi spremate za neodoljiv zov prirode i gušt za vas i za druge uz roštilj i koje dobro pivo ili vino,a treba vam roštilj,dobro je za vas da imate pravo na izbor roštilja. No pitanje koje se postavlja koji roštilj kupiti, kojih dimenzija, materijala, dubine, odnosno koju vrstu roštilja izabrati?!

Otvoreni vs zatvoreni tip roštilja:
Otvoreni roštilj

Osnovna podjela roštilja na ugljen izuzev materijala od kojih je napravljen i dimenzija je otvoreni i zatvoreni roštilj. Otvoreni tip roštilja je klasični i najrasprostranjeniji u Hrvatskoj. Na donjoj strani ložište iznad kojega se nalazi rešetka. 

Zatvoreni roštilj

Zatvoreni tip roštilja ima gornji poklopac ili nastavak kojim se ložište može zatvoriti ( a postoji još i kombinacija otvorenog i zatvorenog  roštilja).

Ostali roštilji

Zatim roštilj koji ima direktni i indirektni način pečenja. Direktni način pečenja podrazumijeva pečenje mesa ili namirnica direktno iznad žara od ugljena ili briketa, dok se indirektnim načinom pečenja namirnice peku na manjoj, neposrednoj temperaturi te nisu direktno izložene žaru (na takav se način dobiva efekt grilanja kao u pečnici te masnoća ili marinada od mesa na kaplje direktno na žar)

Zatim od vrsta roštilja postoje razne varijacije  betonskih roštilja, pečenjara, kamina, roštilja sa i bez poklopca, okomiti roštilj, keramički roštilj, u nuždi i iznad otvorene vatre, a iz Amerika nam na velika vrata dolazi i njihova vrsta roštilja- smoker (roštilj na drveni ugljen koji je specijaliziran za pečenje i dimljenje na niskim temperaturama).

Neodlučnost je ponekad gora od pogrešne akcije.
Gerald Ford

No bez brige, kakvu god vrstu roštilja izabrali, imamo ugljen i brikete za vas, bilo da se radi o zatvorenom ili otvorenom roštilju, bilo da pečete mljeveno meso, piletinu, puretinu, ribe, svinjetinu, steakove i povrće. Od bezdimnog ugljena “Woody”, BPB– briketima od aktivnog ugljena, Cap briketa ili Binchotan ugljena. Vrsta roštilja je jako bitna, kao i odabir ugljena i briketa koje ćete staviti na roštilj, stoga ako imate kakav upit slobodno nas kontaktirajte.

Dobar tek Vama i Vašem društvu

U međuvremenu uzmite i vi malo slobodnog vremena i zamirišite dvorište, ulicu i kvart. A dok roštiljate recite kakav vi roštilj imate te kakva su vaša iskustva sa različitim vrstama roštilja?!

COMMENTS

WORDPRESS: 1
DISQUS: 0